Liderii mondiali se îndreaptă spre America de Sud pentru două summituri în această lună. Peru este prima oprire, unde forumul Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) are loc în perioada 13-15 noiembrie, urmat de o reuniune a principalelor economii din Grupul celor 20 (G20) în Brazilia, pe 18-19 noiembrie.
Agenda oficială a forumului găzduit de Peru include eforturi pentru finanțarea tranziției energetice, reglementarea tehnologiilor emergente, formalizarea economiilor și îmbunătățirea logisticii maritime, scrie Reuters.
Pentru liderii din regiunea Asia-Pacific, APEC va fi prima reuniune după alegerile prezidențiale din SUA de pe 5 noiembrie, încheiate cu victoria lui Donald Trump, care a promis schimbări politice semnificative în chestiuni care variază de la tarifele comerciale la schimbările climatice.
Diplomații din grupul celor 21 de membri ai APEC au declarat că promisiunea lui Donald Trump de a impune bariere comerciale pentru partenerii Americii – taxe de import de 10% pentru toate bunurile care intră în SUA și taxe și mai mari pentru importurile din China – va umbri summitul.
Membrii APEC reprezintă aproape jumătate din comerțul mondial.
Accentul va fi pus pe „cum arată Trump 2.0”, a declarat un diplomat senior al unei națiuni membre APEC, sub rezerva anonimatului.
Națiunile membre sunt îngrijorate de abordarea dură a lui Donald Trump față de China, de taxele vamale și de creșterea dolarului care a afectat monedele globale, a spus diplomatul.
Liderii vor încerca, de asemenea, să calculeze cum să navigheze și alte relații noi, la finalul unui an 2024 care a fost plin de alegeri. Noii lideri ai Indoneziei, Japoniei, Mexicului și Vietnamului se vor număra printre participanții de la summit.
Directorii Exxon Mobil, TikTok și JPMorgan Chase sunt programați să se adreseze delegaților alături de lideri din 12 țări, inclusiv președintele chinez Xi Jinping.
„În mare parte, va fi o ocazie pentru marii lideri să se cunoască. Se va pune mai puțin accent pe agenda APEC și mai mult pe – cum vom lucra împreună în noua lume, anul viitor?”, a declarat Erin Murphy, senior fellow la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale cu sediul în Washington.
Președintele SUA, Joe Biden, urmează să călătorească la Lima, iar echipa de tranziție a lui Trump va trimite, de asemenea, reprezentanți. Prezența lui Biden, al cărui mandat este la final, va avea un impact limitat, având în vedere victoria zdrobitoare a lui Trump în alegeri, au declarat diplomații.
Orice concesii pe care le-ar face Joe Biden ar fi incerte, din moment ce politica s-ar putea schimba atât de „drastic” sub Trump, a declarat un diplomat de rang înalt din America de Sud.
Ministrul de Externe al Peru Elmer Schialer a declarat că Peru dorește să relanseze un vechi plan al APEC de a crea o zonă de liber schimb pentru întreaga regiune Asia-Pacific, însă analiștii consideră că acest lucru este puțin probabil fără sprijinul SUA.
Australia, care dorește să diversifice legăturile comerciale în Asia de Sud-Est, a declarat că va sprijini comerțul multilateral „liber și echitabil” în cadrul summitului.
Pentru președintele Chinei Xi Jinping, APEC marchează o întoarcere în America Latină pentru prima dată de la pandemia COVID-19. El va inaugura, de asemenea, un megaport construit de China pe coasta peruviană.
Mai mulți analiști au declarat că Xi se va afla într-un turneu diplomatic la APEC, încercând să îmbunătățească sau să consolideze relațiile cu națiuni precum Coreea de Sud și Japonia, care ar putea fi îngrijorate de atitudinea Statelor Unite sub un regim Donald Trump.
„Aceasta este o bună ocazie pentru Xi să iasă în public, mai ales când se pare că lucrurile în SUA ar putea fi instabile”, a spus Erin Murphy.
În Peru, Xi Jinping va inaugura megaportul în valoare de 1,3 miliarde de dolari de la Chancay, care va pune în evidență influența regională a Chinei. Se așteaptă ca investiția totală să depășească 3,5 miliarde de dolari în următorul deceniu, scrie Associated Press.
Situat la 60 de kilometri nord-est de Lima, megaportul Chancay este poate cel mai clar semn al reorientării Americii Latine. Gigantul chinez de transport maritim și logistică Cosco deține o participație de 60% în proiectul pe care l-a dezvoltat împreună cu partenerul peruan Volcan.
„Cu acest port, avem în vedere întreaga coastă a Pacificului, din Statele Unite și Canada până în Chile. Activitatea de transport maritim este transformată,” a declarat ministrul de Externe peruan Elmer Schialer.
Comerțul Chinei cu America Latină a crescut de 35 de ori între 2000 și 2022, ajungând la aproape 500 de miliarde de dolari.
În același timp, angajamentul diplomatic al Chinei în regiune a devenit mai eficient, Xi vizitând 11 țări din America Latină de când a devenit președinte. Brazilia, gazda summitului G20, și Peru îi vor acorda lui Xi, dar nu și lui Joe Biden, onoarea rară a unei vizite de stat complete.
Delegații au afirmat că APEC ar putea pregăti terenul pentru viitoarele anunțuri privind mediul, ca un semnal pentru negociatorii de la COP29 și G20, dar Donald Trump a declarat deja că intenționează să retragă SUA din acordul istoric privind schimbările climatice încheiat la Paris în 2015, ceea ce reduce perspectivele acordurilor climatice.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: